Едно от нещата, които най-често ни питате в сервиз NOMAD e: "Колко ще ми струва да превърна бус в кемпер?".

Както ще разберете от написаното по-долу, това е въпрос с много отговори, защото материалите, уредите и инсталациите, които ще монтирате, могат да увеличат или намалят цената с хиляди. Все пак, можем да ви дадем някои насоки, които ще ви помогнат да калкулирате цената на проекта, както и няколко стъпки, които да следвате, за да създадете идеалното превозно средство за вашите пътувания.

Стъпка 1: Избиране на подходящ бус

Първата стъпка е да определите размера и вида на буса, който искате да превърнете в кемпер. Това до голяма степен ще зависи от това колко пространство ви е необходимо и какви видове дейности извършвате по време на пътуване. Задайте си въпроса: За какво и с кого ще го използвам?

Например, ако планирате да прекарвате по-голямата част от времето си на път, къмпингувайки и наслаждавайки се на природата, тогава един голям бус с много място за съхранение може да бъде идеален. Същото важи и ако сте семейство с деца, например. Ако пък смятате да го изпозлвате за по-кратки пътувания, или сте млада двойка, може и да направите малко компромис с комфорта, залагайки на по-малък и съответно по-бюджетен вариант.

При конверсиите, най-често се използват базите на Citroen Jumper, Fiat Ducato, Peugeot Boxer и Mercedes Sprinter. Всеки един от моделите се предлага в няколко варианта дължина и височина на купето, така че можете да ги проучите по-подробно, преди да преминете към търсене и закупуване на бус.

Ако бюджетът ви го позволява, съветваме ви да се спрете на по-нов модел бус, който да е в добро техническо състояние. Тук цената може да варира в диапазона 12 - 30 000 лв.

Стъпка 2: Дизайн и удобства

След като сте избрали автомобила си, ще трябва да започнете да мислите за дизайна на преустройството. Тази част може да включва експериментиране, докато разберете какво е най-подходящо за вашите нужди и какво е подходящо за вашето пространство. Помислете добре с какви удобства искате да разполага вашият кемпер, като спалня, шкафове за съхранение, кухненски кът и зона за сядане, баня с тоалетна. Можете да разгледате и вземете вдъхновение от някои от проектите, които сме реализирали в сервиз NOMAD или да потърсите други идеи в необятното пространство на Google.

Стъпка 3: Бюджет за борудване, инсталации и материали

След като решите как искате да изглежда вашият кемпер, е добре да помислите за всички системи и допълнения към интериора, с които трябва да бъде оборудван - изолация, подова настилка, електрически системи, отопление, соларни панели, резервоари за вода и др. Като изключим цената на самото превозно средство, това е частта, която ще се отрази най-много върху крайната цена на проекта. Нека ги разгледаме по-подробно, за да се ориентирате какъв бюджет ще ви е нужен. Обръщаме внимание, че посочените цени са за нови части и оборудване.

 • Изолация

Изолацията е задължителен елемен при конверсията и няма как да бъде прескочена. Правилната изолация може да помогне за защита от екстремни температури, да намали нивата на шум и да увеличи комфорта. Съществуват много различни видове изолации, всяка от които има своите предимства и недостатъци.

Тук отново трябва да помислите как планирате да използвате буса си. Ако смятате да посещавате с него места през зимата, като скандинавските страни, например, където климатът е много студен, тогава е важно да изберете изолация, която ще осигури отлична защита срещу студа и ще задържа ефективно топлината.

Обикновено за изолацията на буса се използва микропореста гума, с която се облепят вътрешните стени, а кухините се запълват с вата или нашумялата напоследък изолация от овча вълна, което е отличен изолационен, екосъобразен и здравословен избор.

Комбинацията от микропореста гума и овча вълна ще ви струва приблизително 2500 лв.

 • Вътрешна облицовка и подова настилка

Както при стените и тавана, така и при подовата настилка вариантите са много, съответно и цените варират.

Настилката винаги започва с дървена скара, която се запълва с фибран за изолация. Тази конструкция се затваря с технически шперплат, който в последствие бива покрит с ламинат, балатум или винилови плочи. Тази част струва около 1200 лв. или малко повече, в зависимост от настилката, която изберете.

За тавана може да използвате дървена или пластмасова ламперия, плоскости, корк или тапицерия в желан цвят. Стените също могат да бъдат облечени с тези материали, както и с шперплат, който по желание може да бъде обработен с масло, боядисан в цвят или тапициран с друг материал (имитация на кожа, тапицерия, Алкантара).

По наши наблюдения, дървената ламперия е най-бюджетният вариант, а за щастие е и един от най-красивите. Цената за обличане на целия бус (стени и таван) и изграждане на конструкцията на спалнята излиза близо 2000 лв.

 • Прозорци и капандури

Дом без прозорец не може. Без светлина и въздух - също. Прозорците и люковете за кемпера са едни от най-скъпите части, но и важни съоръжения в него. Техния брой зависи отново от превозното средство, но в общия случай се поставят 2 капандури и 3 прозореца. Общата цена за тях, ако изберете висококачествена марка, като Dometic, е около 4800 лв. Естествено, винаги можете да ги потърсите и втора употреба на малко по-ниска цена.

 • Соларна система

Ако решите да бъдете независими по отношение на електричеството и искате бусът ви задължително да е оборудван със соларни панели, на първо място трябва да изчислите приблизителната консумация на ток, която ще ви е нужна. Как става това, сме обяснили подробно във видеото Соларна система на кемпер/каравана. Какво трябва да знаете? в YouTube канала на сервиз NOMAD. Във видеото правим сравнение и между най-разпространените видове контролери, които се използват при конверсията на бус в кемпер, което ще ви ориентира за цената на подобна инсталация. За сравнение, един контролер Victron струва близо 600 лв., а тези на EPEVER са около 250 лв. Разбира се, в онлайн магазина ни можете да разгледате и целите сетове от панели и контролери, които сме подготвили за директна инсталация. Тук отново от значение е колко панели ще имате, какъв контролер ще използвате, инвертор и т.н. Ако нямате някакви специални изисквания, най-често соларната система + инвертор с дистанционно управление струва около 3000 лв.

 • Водна система

Водната система също е от нещата, без които не можете. Към нея спадат резервоарите за чиста и отпадна вода, помпата, всички кранове, маркучи и крепежи. Цената на цялата система е около 1700 лв.

 • Отопление

След добрата изолация идва ред и на доброто отопление, което ще ви е нужно, ако използвате кемпера и през по-студените месеци. Чудесно решение за отопление са дизеловите печки, за които можете да прочетете по-подробно тук. А с малко помощ от специалистите в сервиз NOMAD, освен за отопление на въздуха, печката може да бъде използвана и за затопляне на водата в бойлера. Според марката и модела, цената може да варира от 1500 до 5000 лв.

 • Газова система

Цената на газовата система също зависи както от вида на бутилките, така и от техния брой. В YouTube канала на NOMAD имаме специално видео и на тази тема. След като решите каква газова система ви е нужна, можете да видите и цените на сетовете тук. Цената отново варира от 300 до 1500 лв.

 • Електроинсталация и осветление

Материалите за цялостното окабеляване с всички консумативи към ел. инсталацията и основно осветление струва около 2000 лв.

 • Шкафове по поръчка, кухня и кухненски уреди

Мястото за багаж в буса е ограничено. Обикновено под спалнята се оставя багажно пространство, а за останалите неща се правят мебели по поръчка, които се монтират по стените. Ако сте достатъчно сръчни, можете да си изработите и сами, но ако тази част ви притеснява, в сервиз NOMAD изработваме шкафове за бусове по поръчка с цена за линеен метър. Цената на мебелите зависи от техния брой и вид, но като груба цена за изграждане на кухнята и шкафовете, можете да си заложите около 2000 лв.

Хубав газов хладилник за кемпер струва около 2400 лв. Тук отново имате възможност да намерите по-евтин вариант (напр. тип ракла) или втора употреба, а можете и изобщо да го изключите, ако решите, че няма да ви е нужен. Мивка (300 лв.) и двоен котлон (400 лв.) също са от стандартните неща, които се монтират в кухнята.

 • Баня и тоалетна

Ако сте се спрели на вариант, в който ще имате собствена баня и тоалетна в кемпера, остава да изберете каква химическа тоалетна ще поставите в нея и с какво ще облечете стените. Най-често за тях се използва специално покритие, с което се облепят шпертплатовите стени, но има и по-интересни решения, като каменните тапети. Те са от естествен камък, но са тънки едва 2 мм. Изглеждат много красиво, а някои от тях имат способността да пропускат светлина, с което можете да създадете страхотен ефект, ако поставите осветление зад тях. Като прибавим и останалото оборудване, като корито, смесител, врата, етажерка и т.н., за банята си пригответе бюджет около 2000 лв.

 • Въртящи предни седалки, седяща група и допълнителни екстри

Ако искате да използвате оптимално пространството, вероятно ще имате нужда от място за сядане. За тази цел шофьорските седалки се сменят с въртящи (660 лв.), добавя се още две седалки зад тях (седяща група 1100 лв.), които са със специална стойка и колани, за да гарантират безопасността на хората, които ще се превозват в тях. Между седалките се монтира въртяща маса (300 лв.). Цялото оборудване струва около 2000 лв.

В повечето случаи големината на спалнята е 180/200, съответно матракът може да бъде намерен както готов, така и да бъде изработен по поръчка. Цената зависи от вида на матрака и варира от 400 до над 1500 лв.

Ако планирате да работите от кемпера, силно ви препоръчваме да инвестирате в WiFi антена, с която ще имате безпроблемна интернет връзка по целия свят. Цената ѝ е малко над 1000 лв., но за хора, които си вадят парите чрез лаптопа е безценна!

 • Общи консумативи и озаконяване

Към тази категория спадат всички лепила, обезмаслители, дребен крепеж, профили за мебели, механизми за чекмеджета и шкафове, които също не са малко и обикновено "изяждат" около 550 лв. от бюджета за целия кемпер. 

Напомняме, че след конверсията е задължително да преминете през правилната институция (напр. DEKRA) и да прекласифицирате превозното средство от микробус в автомобилен дом , за което също трябва да предвидите разходи.

 • Труд

Идва и най-съществената част - кой ще ви направи кемпера?

Много хора се заемат с този процес сами и немалка част от тях успяват да извървят пътя от началото до самия край, а други пък започват сами, стигат до някъде и оставят на нас да завършим конверсията им.

Това със сигурност ще ви спести доста средства, но и ще ви коства време, което също е пари, а и не всеки е в състояние да отдели.

В сервиз NOMAD (според натовареността и спецификата на конверсията) реализираме един такъв проект в рамките на два-три месеца и цялостният труд струва около 15 000 лв., като най-важното е, че получавате професионално изпълнение и инсталации, които са монтирани от специалисти. Това ви гарантира безопасност на пътя и 100% удовлетворение от всяка ваша почивка!

Тотал

Грубите сметки показват следното:

Ако правите конверсията в сервиз NOMAD

65 000 лв. ще ви струва да се сдобиете с напълно оборудван кемпер, в което е включена и цената за закупуването на буса + труда по конверсията

50 000 лв. - ако вече имате бус и отново се доверите на нас за работата по преобразуването му в кемпер


Ако го правите сами

50 000 лв. е бюджета, който трябва да предвидите за закупуване на бус и трансформацията му

35 000 лв. - ако вече имате закупено превозното средство


Вариантите са много, но в едно сме сигурни - няма сила или причина, която да спре един номад да сбъдне мечтата си! Каквото и решение да вземете, ние от сервиз NOMAD винаги ще ви подкрепим с полезни съвети и експертна работа. Спокойният номадски живот понякога изисква сериозна инвестиция, но пък преживяванията след това оправдават всяка цена!


Поискай оферта за своя кемперван сега:

0887258712

info@nomadservice.bg

Сервиз за кемпери и каравани NOMAD

гр. Пловдив