Меню
Количка

Генератори за каравани и кемпери

Превключвател  на напрежение VS 230
със заявка
Производител: Dometic Кат.#: 9600000324
Превключвател VS 230 на напрежението за инвертори, който е проектиран за всички инвертори за синусоида Dometic SinePower, които не включват тази полезна функция като стандарт, но са подготвени за преоборудване. Той кара инвертора да премине към мрежовото захранване веднага щом има външен източн..
330.00 лв.
Цена с ДДС:275.00 лв.
Преобразувател за зареждане от алтернатор 10 A 12 V
със заявка
Производител: Dometic Кат.#: 9600003753
Преобразувател за зареждане 12 V, 10 AПреобразувателите (booster) на зареждане от серията DCC са идеални за модерните коли с EURO6. Те гарантират, че батерията(акумулатора) се зарежда оптимално по време на движение, дори и ако умният алтернатор не зарежда батерията поради енергоспестяващата си функц..
404.00 лв.
Цена с ДДС:336.67 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9600003754
Преобразувател за зареждане до 12 V, 20 AПреобразувателите на зареждане от серията DCC са идеални за модерните коли с EURO6. Те гарантират, че батерията(акумулатора) се зарежда оптимално по време на движение, дори и ако умният алтернатор не зарежда батерията поради енергоспестяващата си функцияция.К..
597.00 лв.
Цена с ДДС:497.50 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9600003755
Преобразувател за зареждане до 12 V, 40 A Преобразувателите на зареждане от серията DCC са идеални за модерните коли с EURO6. Те гарантират, че батерията(акумулатора) се зарежда оптимално по време на движение, дори и ако умният алтернатор не зарежда батерията поради енергоспестяващата си функцияц..
812.00 лв.
Цена с ДДС:676.67 лв.
Показани 1 от 4 | 4 (1 Страници)

Генераторът е важно устройство във всеки един кемпер или каравана, защото снабдява с електричество различни типове оборудване и електрически уреди традиционно посредством панел с прекъсвачи. Той е отговорен и за тока, използван от зарядното устройство за захранване на акумулатора. 

Как работят генераторите за кемпери и каравани?

Мощността на един генератор може да варира в интервала от 2000 до внушителните 12 500 вата, но основният функционален принцип, на базата на който оперира, остава един и същ. 

Двигателят с вътрешно горене преобразува химическата енергия от захранващото гориво в механична. Алтернаторът, свързан с него, от своя страна я трансформира в електрическа, която се пренася към панела с прекъсвачите и се преразпределя към товарите и консуматорите в самия кемпер или каравана. Енергията може да се съхранява в акумулатора или да се ползва директно от уредите чрез подходящи изводи. 

Какви са основните параметри, важни за един генератор?

Главните спецификации на устройствата могат да бъдат пряко изразени чрез основните токови величини в електричеството:

  • Големина на тока, измерена в ампери (A) - дефинира се от сечението и дължината на проводниците, както и от номиналния ток на автоматичните прекъсвачи;

  • Напрежение, измерено във волтове (V) - за различните стандарти е между 120 и 240V AC, когато кемперът и караваната се захранват от генератор или инвертор, и 12V DC, когато тази функция се иззема от акумулатора;

  • Мощност, изразена във ватове (W) - трябва да се съобрази с енергийната консумация в кемпера или караваната. 

Какви видове генератори съществуват?

Основната класификация се извършва на база на горивото, чрез което се захранват устройствата, а именно:

  • Течен пропан (LP);

  • Бензин;

  • Дизел.

Генераторите, работещи с пропан, са с по-ниска цена в сравнение с останалите и често са по-малки и леки, което е допълнително предимство за облекчаване на кемперите и караваните по време на път. Тяхно преимущество е също, че излъчват по-малко неприятни миризми. 

Дизеловите варианти имат по-дълъг живот и по-малък разход на гориво, което спестява средства в дългосрочен план. В допълнение, те са доста по-устойчиви на въздействия вследствие на шум, вибрации или механични влияния. 

Бензинът е една от най-удобните и универсални алтернативи поради простата причина, че повечето кемпери и каравани така или иначе се захранват чрез него. Въпреки това не е за препоръчване, защото гори голямо количество за относително кратко време. Не на последно място, опасността от пожар е повишена, а и бензинът не е най-екологичното гориво.

Естествено, генераторите могат да се диференцират и по други критерии като например това дали са вградени в кемпера и караваната или преносими, както и нивото на шум, което произвеждат по време на работа. 

За да подберете подходящото за вашите нужди устройство, просто позвънете на техническия ни екип на телефон 0887 25 87 12, ще сме щастливи да съдействаме!