Меню
Количка

Климатици

Производител: Dometic Кат.#: 9105306670
Компресорен климатик за вграждане за каравани и кемпери с дължина до 8м Мощен климатик за вграждане под пейка или в двоен под на кемпери или каравани Охлажда, затопля или дехидратира въздуха само с едно натискане на бутон Вградена термо-помпа Ефикасно разпределение на въздуха Идеален за кемпери..
3,480.00 лв. 3,557.00 лв.
Цена с ДДС:2,900.00 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9600026626
Първият и единствен на пазара таванен климатик за каравани и кемпери с дължина над 7м с инверторен компресор.  Сравнен с конвенционалните A/C компресори, инверторния компресор на FreshJet 3000 е учудващо тих и енерго ефективен. Управляван от интелигентна електроника, той няма типичните ON/OFF ц..
5,599.00 лв. 5,899.00 лв.
Цена с ДДС:4,665.83 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9105306515
Таванен компресорен климатик за каравани и кемпери с дължина до 7м Ултра компактен и олекотен дизайн Охлажда, затопля или дехидратира въздуха само с едно натискане на бутон Идеален за кемпери и каравани с дължина до 7 метра  Капацитет на охлаждане: 2200W / 7500 BTU/h Капацитет на отопление:..
4,598.50 лв. 4,692.00 лв.
Цена с ДДС:3,832.08 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9102900165
Таванен компресорен климатик с люк за каравани и кемпери с дължина до 7м.  Първият в света таванен климатик с интегриран люк, осигуряващ идеална температура, без да се налага да се лишавате от естествената светлина. Температурата и силата на вентилатора могат лесно да бъдат контролирани от дис..
5,550.50 лв. 5,690.00 лв.
Цена с ДДС:4,625.42 лв.
Показани 1 от 4 | 4 (1 Страници)

Климатиците са важна част от изграждането на всяка една вентилационна система в кемпер или каравана. Повечето модели мобилни домове достигат до нас с вече вградени опции, но какво се случва, ако поради някаква причина ни се наложи да подберем подобно устройство сами? Наясно ли сме кои са най-важните параметри, които имат тежест във вземането на подобно решение? 

Защо е важно да имате климатик във вашите кемпери и каравани?

Едва ли има особено голям смисъл да се впускаме в дълго и подробно обяснение на предимствата на устройствата, затова само ще изброим най-важните от тях по максимално систематизиран начин:

 • Повишават комфорта и уюта ни по време на път;

 • В общия случай е пригоден за цялото пространство на кемпера или караваната, а не само на част от нея;

 • Охлаждането на мобилен дом принципно е по-трудно заради металната конструкция на превозните средства, но един средностатистически климатик би трябвало да бъде в състояние да постигне температура с около 20 градуса по-ниска от тази на околната среда.

Температурата в мобилните домове е силно чувствителен фактор и ако няма специално устройство, което да я регулира, биха настъпили много сериозни аномалии. 

Как да изберем климатик за кемпери и каравани?

Факторите, които традиционно играят роля при направата на избора, са:

  • Размерът на вътрешното пространство в кемпера или караваната трябва да съответства на мощността на уреда;
  • Източникът на захранване за климатика и колко енергия ще консумира;
  • Марката (ние от NOMADSERVICE.bg залагаме на Dometic като един от безапелационните пазарни лидери по качество);
  • Нивото на шум;
  • Дали климатикът е тръбен (с обособен път и канали за пренос на въздух) или безтръбен (безканален), което е важен аспект при инсталацията.

  Въпреки че повечето критерии са доста логични и познати, бихме искали да внесем малко повече яснота относно последния. Вентилационна система от тръбен вид дава възможност за монтиране на повече от едно устройство в кемпера или караваната, които са разполагат на покрива. Отделните уреди се свързват посредством вентилационни канали в тавана, стените, пода и могат да се контролират от всяка своеобразна стая. 

  Безтръбният тип може да се постави както на покрива на кемпера или караваната, така и във вътрешността на превозното средство - под седалки, около прозорец или в някой ъгъл. За да осигурят добър въздухообмен, климатиците, опериращи по този начин, ползват различни вентилационни отвори, които са много лесни за поддръжка и управление. 

  Какви са най-честите стъпки, които би включвала една профилактична проверка на климатик в кемпери и каравани?

  Ако имате съмнения, че климатикът ви по някаква причина не функционира правилно, можете да предприемете следните действия:

  • Проверете външното тяло за повреди или надрасквания;

  • Разгледайте за необичайни течове;

  • Почистете всички предмети, които потенциално са се насъбрали и биха затруднили работата на устройството като листа, клечки и други;

  • Тествайте бобините на кондензатора и изпарителя;

  • Проверете дренажния отвор и почистете излишните елементи, които го блокират, ако има такива;

  • Внимавайте за разхлабени или износени кабели;

  • Почистете или сменете филтрите.

  В случай че имате колебания или съмнения, позвънете на нашия сервиз за безплатна консултация или запазване на час на телефон 0887 25 87 12.