Меню
Количка

Климатици за каравани и кемпери

Производител: Dometic Кат.#: 9105306670
Компресорен климатик за вграждане за каравани и кемпери с дължина до 8м Мощен климатик за вграждане под пейка или в двоен под на кемпери или каравани Охлажда, затопля или дехидратира въздуха само с едно натискане на бутон Вградена термо-помпа Ефикасно разпределение на въздуха Идеален за кемпери..
3,480.00 лв. 3,557.00 лв.
Цена с ДДС:2,900.00 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9600026626
Първият и единствен на пазара таванен климатик за каравани и кемпери с дължина над 7м с инверторен компресор.  Сравнен с конвенционалните A/C компресори, инверторния компресор на FreshJet 3000 е учудващо тих и енерго ефективен. Управляван от интелигентна електроника, той няма типичните ON/OFF ц..
5,599.00 лв. 5,899.00 лв.
Цена с ДДС:4,665.83 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9105306515
Таванен компресорен климатик за каравани и кемпери с дължина до 7м Ултра компактен и олекотен дизайн Охлажда, затопля или дехидратира въздуха само с едно натискане на бутон Идеален за кемпери и каравани с дължина до 7 метра  Капацитет на охлаждане: 2200W / 7500 BTU/h Капацитет на отопление:..
4,542.00 лв. 4,692.00 лв.
Цена с ДДС:3,785.00 лв.
Производител: Dometic Кат.#: 9102900165
Таванен компресорен климатик с люк за каравани и кемпери с дължина до 7м.  Първият в света таванен климатик с интегриран люк, осигуряващ идеална температура, без да се налага да се лишавате от естествената светлина. Температурата и силата на вентилатора могат лесно да бъдат контролирани от дис..
5,787.00 лв. 5,927.00 лв.
Цена с ДДС:4,822.50 лв.
Показани 1 от 4 | 4 (1 Страници)

Климатикът за каравана или кемпер е важна част от изграждането на всяка една вентилационна система в мобилните домове. 

Повечето модели превозни средства достигат до нас с вече вградени опции, но какво се случва, ако поради някаква причина ни се наложи да подберем климатик за каравана или кемпер сами? Наясно ли сме кои са най-важните параметри, които имат тежест във вземането на подобно решение?

Защо е важно да притежавате климатик за каравана или кемпер?

Едва ли има особено голям смисъл да се впускаме в дълго и подробно обяснение на предимствата на устройствата, затова само ще изброим най-важните от тях по максимално систематизиран начин:

 • Климатикът за каравана или кемпер подобрява комфорта и уюта по време на път;

 • Климатикът за каравана или кемпер е цялостно решение за пространството в мобилния дом, а не само за конкретно помещение;

 • Охлаждането на мобилен дом принципно е по-трудно заради металната конструкция на превозните средства, но един средностатистически климатик за каравана или кемпер би трябвало да бъде в състояние да постигне температура с около 20 градуса по-ниска от тази на околната среда.

Температурата в превозните средства, които играят ролята на наши домове, докато пътуваме и почиваме, е силно чувствителен спрямо външната среда фактор. Ако няма специално устройство, което да я регулира, биха настъпили много сериозни аномалии, което прави климатикът за каравана или кемпер напрактика задължителен, ако можем да си го позволим.

Климатик за каравана или кемпер 1 >> Качествено и достъпно оборудване за кемпери и каравани от онлайн магазин NOMAD
Климатик за каравана или кемпер >> Разгледай предложенията на онлайн магазин NOMAD

Как да изберем климатик за каравана или кемпер?

Факторите, които традиционно играят роля при правилния избор на климатик за каравана или кемпер, са:

 • Размерът на вътрешното пространство в кемпера или караваната трябва да съответства на мощността на уреда;

 • Трябва да има съпоставимост между източникът на захранване за климатика за каравана или кемпер и консумираната енергия;

 • Марката на производителя на климатика за каравана или кемпер;

 • Нивото на шум на климатика за каравана или кемпер;

 • Дали климатикът за каравана или кемпер е тръбен (с обособен път и канали за пренос на въздух) или безтръбен (безканален), което е важен аспект при инсталацията.

Въпреки че повечето критерии са доста логични и познати, бихме искали да внесем малко повече яснота относно последния. 

Вентилационна система от тръбен вид дава възможност за монтиране на повече от едно устройство в мобилния дом, които са разполагат на покрива. Отделните уреди се свързват посредством вентилационни канали в тавана, стените, пода и могат да се контролират от всяка стая. 

Безтръбният тип може да се постави както на покрива на кемпера или караваната, така и във вътрешността на превозното средство - под седалки, около прозорец или в някой ъгъл. За да осигури добър въздухообмен, климатикът за каравана или кемпер, опериращ по този начин, ползва различни вентилационни отвори, които са относително лесни за поддръжка и управление.

Климатик за каравана или кемпер 2 >> Качествено и достъпно оборудване за кемпери и каравани от онлайн магазин NOMAD
Климатик за каравана или кемпер >> Избери своя климатик още сега от онлайн магазин NOMAD

Кои марки климатик за каравана или кемпер препоръчваме от NOMAD?

Онлайн магазин NOMAD и в частност техническия ни екип, препоръчват да заложите на доказани производители, що се отнася до климатик за каравана или кемпер. Както ще стане дума малко по-късно, инвестицията не е малка, особено ако ви се наложи да се възползвате от допълнителен монтаж, така че заложете на качеството.

Климатик за каравана или кемпер Dometic

Името на Dometic продължава да изкача като еталон за дълготрайно и благонадеждно оборудване за мобилни домове, и то абсолютно заслужено. 

Предложенията на марката включват богата гама от различни видове климатик за каравана или кемпер, които могат да се монтират както на покрив (таван), така и да се вградят във вътрешността.

Най-разпространените в практиката модели климатик за каравана или кемпер включват:

 • Климатик за каравана или кемпер, предназначен за вграждане FreshWell 3000;

 • Климатик за каравана или кемпер, таванен, инверторен FreshJet 3000;

 • Климатик за каравана или кемпер, таванен FreshLight 2200;

 • Климатик за каравана или кемпер, таванен FreshJet 2200.

Изборът на подходящ модел следва да се базира на ценовия клас, енергийната консумация, спецификите при инсталация и личните предпочитания относно дизайна.

Климатик за каравана или кемпер Truma

Truma е друга мултинационална компания, специализирана в производството на оборудване за мобилни домове, в частност свързано с отопление и вентилация. Марката е изключително популярна на територията на Европа, като името ѝ е еталон за качество и професионализъм.

Серията, която се асоциира с профилираните варианти на климатик за каравана или кемпер, се нарича Aventa, като има няколко разновидности:

 • Таванен климатик за каравана или кемпер Aventa Comfort с 2400W мощност на охлаждане и 1700W мощност на отопляване - покрива всички стандартни нужди на къмпингуващите за дълъг период;

 • Таванен климатик за каравана или кемпер Aventa Compact с 1700W мощност на охлаждане - компактна алтернатива, подходяща за превозни средства с ограничено място;

 • Таванен климатик за каравана или кемпер Aventa Compact Plus с 2200W мощност на охлаждане - малко по-мощен вариант в сравнение с предходния.

Всички варианти на климатик за каравана или кемпер Aventa са налични в няколко цвята, като към тях могат да се поръчат и съвместими адаптерни рамки и дифузери, за да се гарантира идеално пасване на всеки покрив и максимално ефективна работа.

Колко време издържа един стандартен климатик за каравана или кемпер?

Средностатистическия живот, който повечето производители дават на климатика за каравана или кемпер, е около 10 години при правилна поддръжка. 

Цената на новите модели на доказани марки като Dometic и Truma е висока, като трудно може да се намери модел под 2000-3000 лева. Ако е с по-голяма дължина и по-функционален, стойността на климатика за каравана или кемпер може да достигне и до 5000-6000 лева.

Инвестицията в първокласен климатик за каравана или кемпер е оправдана, ако прекарвате дълго време във вътрешността на мобилния дом, пътувайки или работейки от дистанция. В противен случай съвсем спокойно можете да се насочите към по-бюджетно решение, което да ви осигури достатъчен комфорт.

Климатик за каравана или кемпер 3 >> Качествено и достъпно оборудване за кемпери и каравани от онлайн магазин NOMAD
Климатик за каравана или кемпер >> Надеждният избор от онлайн магазин NOMAD

Какви са стъпките, които включва профилактичната проверка на климатик за каравана или кемпер?

Ако имате съмнения, че климатикът за каравана или кемпер по някаква причина не функционира правилно, можете да предприемете следните действия:

 • Проверете външното тяло на климатика за каравана или кемпер за повреди или надрасквания;


 • Разгледайте за необичайни течове в климатика за каравана или кемпер;

 • Почистете всички предмети, които потенциално са се насъбрали и биха затруднили работата на климатика за каравана или кемпер като листа, клечки и други;

 • Тествайте бобините на кондензатора и изпарителя;

 • Проверете дренажния отвор на климатика за каравана или кемпер и почистете излишните елементи, които го блокират, ако има такива;

 • Внимавайте за разхлабени или износени кабели;

 • Почистете или сменете филтрите на климатика за каравана или кемпер.

В случай че не сте сигурни в процедурата, задължително се свържете с професионалисти в областта. Един от вариантите е екипът на сервиз NOMAD, които са на ваше разположение на телефон 0887 25 87 12 или имейл info@nomadservice.bg.

---

Защо е важно да притежавате климатик за каравана или кемпер?

Как да изберем климатик за каравана или кемпер?

Кои марки климатик за каравана или кемпер препоръчваме от NOMAD?

Климатик за каравана или кемпер Dometic

Климатик за каравана или кемпер Truma

Колко време издържа един стандартен климатик за каравана или кемпер? 

Какви са стъпките, които включва профилактичната проверка на климатик за каравана или кемпер?