Мирише ли изолацията от овча вълна?

Словосъчетанието „овча вълна“ често буди у хората асоциация с неприятна миризма. За щастие, можем да ви успокоим – миризма категорично няма!
Не само, че не мирише, но и подобрява качеството на въздуха в кемпера, ако е изолиран с нея.

Как става това?

Специалният ефект на овчите вълнени влакна свързва трайно химикали, като формалдехид, серен диоксид, азотни оксиди и ги отстранява от въздуха.

Формалдехидът е замърсител, открит в дървесните продукти на основата на смола, като ПДЧ, мебели, подови настилки и някои изолации. Формалдехидът бавно се освобождава от тези продукти чрез хидролиза на смолата. Емисиите се увеличават при повишаване на температурата и влагата. Вълната е естествен протеин, съставен от редица различни аминокиселинни вериги (18), от които 60% имат реактивна странична верига. Тези реактивни вълнени участъци се обединяват с молекулите на формалдехида и други вредни вещества и се неутрализират чрез процес, наречен хемосорбция. Това позволява на вълнената изолация ефективно и трайно да почиства замърсителите на въздуха в закрити пространства. Естествената вълнена изолация LanaTerm може да абсорбира до 100% формалдехид в непосредствена близост!

Нито едно синтетично влакно не може да наподоби овчата вълна!

Използването на овча вълна значително намалява топлинните загуби, енергийните разходи и увеличава комфорта в помещението, което е изолирано с нея.

LanaTerm, която използваме за изолация на кемперите в сервиз NOMAD, е топло и акустична изолация, произведена на 100% от най-качествената овча вълна. Вълнените влакна са само механично свързани, без добавяне на синтетични влакна или химически агенти, които могат да влошават 100 - процентната екологична цялост на продукта.

Стойността R показва устойчивостта на топлинния поток. Колкото по-висока е стойността R, толкова по-голяма е изолационната якост. R-стойността на изолацията LanaTerm е равна или често надвишава стойността на другите изолационни материали.

Вълнените влакна на овцете са съставени от протеинови молекули (кератин), организирани в пет фоликула. Тези влакна ефективно улавят въздуха, влагата и вредните химикали. С използването на изолационна вълна кемперът ви ще се запази топъл през зимата и прохладен през лятото, с максимално добро ниво на качество на въздуха в него.

Какво се случва с овчата вълна, ако в кемпера се появи с влага?

Едно от най-добрите качества на вълната е, че контролира влагата.

Тя може да поглъща една трета от собственото си тегло при влага, без да губи изолационните си свойства. Вълнените влакна имат хидрофобен екстериор и хидрофилен интериор, което означава, че се адаптират много бързо към влагата на околния въздух и я поглъщат, когато е по-висока от специфичната влажност на вълната.

Когато въздухът в кемпера стане твърде сух, тя отделя влагата обратно. Тези свойства не се срещат при нито едно синтетично влакно!

Вълната на овцата може да адсорбира до 33% от собственото си тегло при влага, без да губи изолационните си качества - без да се „намокри“ и запазва носещата си способност без увреждане на структурата, тъй като протеиновите влакна са водоустойчиви, тоест хидрофобни - свойство, много полезно за критични инсталации, например с риск от конденз. Овчата вълна има още едно предимство: протеиновото влакно не създава условия за образуване на мухъл, затова LanaTerm е естествено защитена от мухъл. Този естествен обмен на влага между въздуха в помещението и изолационния материал действа като здравословно кондициониране на качеството на въздуха в помещенията.

Защо да използвате овча вълна за изолация в кемпера?

Основните показатели в проекти за малки къщи, превръщане бус в кемпер или подходящо изолиране на съществуващ кемпер, са теглото, обемът и топлинната ефективност. Изолациите LanaTerm са с максимално тегло 2,2 кг/лист - 1,2 * 0,6 м LanaTerm Polar с дебелина 10 см. Освен че е най-ефективна от тези гледни точки, тя филтрира въздуха, управлява влагата и поддържа микроклимата в помещението здравословен. Понеже винаги седите в близост до стените на кемпера, не искате те да са пълни с токсични, химически свързващи вещества и канцерогенен формалдехид.

Освен всичко осстанало, овчата вълна е най-слабо запалима сред всички естествени влакна, поради високото си съдържание на азот. Температурата на запалване е 560°C, което е над два пъти повече от тази на дървото. За горенето се изискват поне 25% кислород, но тъй като в околния въздух съдържанието на кислород е само 21%, пламъците не се разпространяват.

Не се нуждае от огнезащитно покритие и затова не генерира токсични газове при пожар. Изолацията LanaTerm практически действа като противопожарна преграда.

Овчата вълна е една от възможно най-добрите изолации, които можете да изберете за кемпера си, без да се колебаете.