Мъдрият български народ е казал, че “храната прави борбата”, а ние от NOMADSERVICE.bg не можем да сме по-съгласни. Правилото е особено валидно, когато става въпрос за пътешествие с любимите ни кемпери и каравани. За да посрещем всички приключения, заредени с неизчерпаем ресурс от енергия, трябва да направим всичко възможно едновременно да улесним процеса по готвене, като не отнемаме от качеството на крайния резултат.

В тази връзка, по традиция предлагаме на вашето внимание няколко идеи за оптимизиране на дейностите, свързани с приготвяне на храна в кемпери и каравани. 

1. Планирайте, планирайте, планирайте

Друга всеизвестна истина е, че успеваемостта много често се корени в доброто планиране. За да избегнете ситуация, в която оставате без достатъчно хранителни провизии, или тъжно чистите хладилника и шкафовете, след като установите, че половината припаси са развалени, трябва да имате предварително зададен ред, дори разпределени порции.


Знаейки хранителните предпочитания на хората (и потенциално животните), с които ще пътувате, както и собствените си кулинарни умения, не би трябвало да ви е трудно да съставите подходящо меню за всеки ден от пътуването си. Този свещен списък ще бъде вашата опорна точка при пазаруването, затова не го подценявайте!

Естествено, трябва да предвидите и наличното място за съхранение в кемпера или караваната, както и за капацитета на вашия хладилник. Не купувайте прекалено много специфични за съхранение екзотични продукти или нетрайни храни, които, ако не бъдат сготвени навреме, могат да се окажат по-скоро пречка, отколкото помощ.

Не на последно място, снабдете се с продукти, за готвенето на които имате подходящо оборудване. Например, ако не разполагате с фурна за къмпинг, няма да успеете да приготвите любимата торта по рецепта на баба си, колкото и да ви се иска. 

2. Наблегнете на лесни за приготвяне рецепти

Правилно разбрахте - концентрирайте се върху ястия, които приготвяте с лекота и с минимални продуктови разходи. И не, пътуването с кемпер или каравана не е подходящ момент да тествате уменията си в приготвянето на френски макарони или фондю, още повече ако това ще ви е първият досег в живота с тази специфична кулинарна територия.


От друга страна, салати, сандвичи, бързи предястия, скара или супи звучат като доста по-приложим напрактика кулинарен избор, към който ви съветваме да се насочите. Те покриват всички минимални изисквания като простота, непретенциозност откъм продукти и добра хранителна стойност едновременно.

Не забравяйте, че къмпингуването е време за вас и за най-близките ви хора, както и почивка от ежедневни задачи и отговорности. Едва ли искате да го прекарате в кухнята, обсебени от идеята за създаване на уникален кулинарен шедьовър, за който дори и Джейми Оливър би ви завидял, особено ако нямате подходящи условия.

3. Гответе навън, когато е възможно

Едно от най-уникалните предимства в сферата на храната, което пътуването с кемпери и каравани дава, е възможността да си оборудвате собствена външна кухня или просто да готвите на открито. Най-верните ви помощници в това начинание следва да са малка, компактна фурна за къмпинг или мултифункционално барбекю, което ще придаде съвсем нов неповторим вкус на месото и зеленчуците. Компактна газова бутилка също би била незаменима.


Няма по-подходящ сезон от лятото да изоставите за кратко вътрешната си кухня и да излезете на открито. По този начин си спестявате излишното нагорещяване на помещението и необходимостта от допълнителна вентилация. И не последно по важност - спестявате място.

4. Заредете се с подходящо кухненско оборудване

Тръгването на път с кемпер или каравана без подходящо кухненско оборудване е немислимо. Под това се разбират не просто уредите, с помощта на които храната бива сготвена, а и стандартни приспособления като сервизи, съдове, ножове, прибори за хранене, тигани, тенджери. Предвид ограниченото място в мобилните домове обаче, е препоръчително те да отговарят на няколко допълнителни условия:

  • Да са изработени от леки и щадящи околната среда материали;
  • Да са с възможно най-малки размери;
  • Да могат да се сгъват и отделните им части да се поместват една в друга;
  • Да са мултифункционални и да имат повече от едно приложение;
  • Да са устойчиви на външни влияния и нечупливи;
  • Да са обезопасени и да не издават излишен шум, когато кемперът или караваната са в движение.


Поради гореизброените причини, препоръчваме да разграничавате стандартните си кухненски приспособления в дома от тези за кемпер или каравана. Докато холната маса в апартамента ви би понесла съвсем добре поставянето на масивна кристална фруктиера за интериорен акцент, то същата практика би била доста неподходяща за вътрешността на мобилен дом. Това важи и за кристалния сервиз, подарен от кумовете за сватбата ви, или огромната тенджера под налягане, която съвсем сериозно сте обмисляли да вземете.

5. Почиствайте често и организирайте по подходящ начин ограниченото кухненско пространство

Друга разлика от дома в традиционния смисъл на думата и кемперите и караваните е степента, до която можете да си позволите да бъдете мързеливи и да отлагате почистването на кухнята за следващия ден. 


В общия случай, едва ли ще стане голям проблем, ако при стандартно готвене в къща или апартамент не вкарате в перфектен ред съдовете и мивката веднага след като приключите, а го оставите за след няколко часа например. Е, когато става дума за ограниченото пространство в един мобилен дом, тази еретична постъпка драстично би попречила на другите ви ежедневни дейности и би повлияла негативно на цялостното ви усещането за естетика и уют.

Затова, когато пътувате с кемпери или каравани, особено на дълги разстояния, винаги разчиствайте кухненското пространство. По възможност нарязвайте храната в удобен за готвене вид. Опаковайте я и я съхранявайте по подходящ начин в предвидени за целта найлонови торбички или кутии. Възприемайки тази практика, едновременно спестявате драгоценно място и запазвате вкусовите качества на продуктите и заготовките за по-дълго време. 

За да не пълните излишно хладилника си с напитки, си предвидете допълнителна хладилна чанта, в която може да поместите любимото си тъмно пиво, бутилка бяло вино или домашно приготвена бутилирана лимонада. Напълно логичната последица от това простичко на пръв поглед действие е повече място в хладилника за храна и заготовки. Способ, чиято полезност се максимизира оптимално, когато става дума за кемпери и каравани.

Разполагайки с този простичък, но полезен практически наръчник, можем смело да заявим, че сте абсолютно готови за следващото си дълго пътуване с кемпер или каравана. Ще разполагате с правилното количество храна, обработено по подходящ начин, сготвено бързо, лесно и вкусно, без излишно разхищение на време и провизии. 

Не забравяйте - ястията са само допълнение. Истински важните неща са моментите, които творим заедно с любимите си хора, докато се наслаждаваме на свободата и удоволствието от пътя. Те са подправката, която придава апетитен вкус на живота и без която и най-перфектните кухненски приготовления биха загубили смисъл. Затова както и да решите да организирате процеса, не забравяйте да бъдете щастливи и да се наслаждавате на емоцията тук и сега!