Как се справяте с приготвяне на храна за цялото семейство, когато пътувате с каравана или кемпер? Особено, когато говорим за по-дълги пътешествия и вие се стремите да осигурите разнообразна и все пак здравословна храна за своите хлапета. 

В някои модели каравани и кемпери има възможност за монтиране на печка с фурна и котлони. В други разполагате само с котлони. Разбира се, носите със себе си скара за барбекю, но човек не може да яде само супи и пържоли, нали така? 

Вероятно вече сте разглеждали различни модели мини фурни. Те са относително леснопреносими, не заемат чак толкова много място и може да ги ползвате спокойно, когато спрете с караваната в някой къмпинг. 

На пазара обаче има едно наистина супер практично решение - многофункционална мини фурна за къмпинг, каравана или кемпер Omnia. Тя е изключително компактна, преносима и няма никаква нужда да я инсталирате или монтирате. Всъщност се слага върху котлона. Да, да! 

В нея може да приготвяте абсолютно всичко - от хляб, кекс и кифлички, през гювеч, месо и риба до хрупкави картофки и зеленчуци. А цената ѝ е наистина много добра за това, което получавате - здравословна и разнообразна, готвена храна по време на къмпингуване или пътуване с каравана и кемпер. 

Ние вече пробвахме Omnia. Възхитени сме от резултата и удобството и бързаме да споделим впечатленията си с вас. Повярвайте ни, следващият сезон на пътешествията може да е богат на приключения и на вкусна храна, приготвена в собствената ви каравана. 

Какво представлява мини фурна Omnia


Прилича на кръгла, дълбока тава с похлупак. Диаметърът ѝ е 25 см, а обемът 2 л. Състои се от 3 отделни части - тиган, основа и капак - които се използват винаги заедно. Тежи около половин килограм. 

Как работи

Основата - кръгла и с дупка по средата - поставяте върху котлона. Върху нея слагате така наречния тиган, който прилича на кръгла, дълбока тавичка, с дупка по средата. В него сипвате продуктите. Захлупвате с капака и включвате котлона. Топлината загрява дъното на мини фурната, минава през дупката на основата и тигана, удря се в капака и осигурява горно печене за продуктите. 

С какви котлони може да се използва 


Практически с всякакви, без индукционни. Работи отлично, поставена върху газов котлон, върху външна газова печка за къмпинг и дори върху барбекю. Това значи, че може да я ползвате навсякъде - в кемпера, в караваната, на къмпинг или ако сте спрели за нощувка на някое по-диво място нейде из Европа. Разбира се, може да я ползвате и у дома, особено през зимата, когато ви хване носталгията по живота в каравана. 

Какво е нужно за поддръжката на Omnia


Да я почиствате редовно. Това е. Всъщност поддържката на тази преносима мини фурна е много лесна. Ползвате трите части заедно. След като приключите я разглобявате и накисвате тигана в студена вода. Оставяте го няколко часа, след това измивате с обикновен препарат за почистване на съдове. Другите две части просто измивате с топла вода и препарат. Тиганът, основата и похлупака изсушавате и ги прибирате в шкафа. 

Когато готвите, няма нужда да наливате вода в основата ѝ. Грижите се тиганът да е намазнен добре, когато готвите в него и намазнен и поръсен с брашно, когато ще правите кекс, кифлички или хялб. Това е всичко. 

Трябва ли да купувам аксесоарите за преносимата мини фурна за каравана или мога и без тях


Отговаряме ви честно и веднага - можете и без тях. Просто с тях готвенето е по-удобно, а поддръжката - по-лесна. Ако все пак сте скептични, снабдете се само с фурната. Всичко останало може да си набавите и по-късно. Ако искате да се оборудвате с всичко наведнъж, за да сте изцяло готови да потеглите в първите топли дни, ето какви аксесоари може да поръчате: 

 • Решетка за печене Omnia. Използвате я, когато печете кифлички, хляб и картофи, за да не залепват за дъното и да почиствате фурната по-лесно. Използвате я и за да си приготвите зеленчуци и риба на пара. Слагате я в тигана, под нея наливате малко вода, включвате котлона и затваряте капака. 
 • Силиконова форма Omnia. Производителят препоръчва да я използвате винаги, независимо дали готвите, или печете. Причината отново е основно една - по-лесно почиствате уреда, защото незалепващите ѝ свойства са отлични. Силиконовата форма е мека, мие се много лесно, само с топла вода и препарат. Преди да я сложите в тигана е най-добре да я изплакнете със студена вода и след това да я намажете добре с мазнина. Това свежда риска от залепване на продукти по нея до минимум. В нашия онлайн магазин силиконовите форми се предлагат в червено и бяло

Какво не трябва да правите, когато готвите с Omnia

 • Не махайте основата! Винаги използвайте и трите части, както е по инструкции. 
 • Не слагайте силиконовата форма директно върху печката и се въздържайте да използвате ножове, когато работите с нея. 
 • Регулирайте внимателно пламъка на газовия котлон или на скарата за барбекю. Мини фурната идва с брошура с инструкции за употреба, в която е посочено какви са препоръчителните температури за готвене. 

Плюсове и минуси на преносимата мини фурна за каравани и къмпингуване 

Плюсове

 • Използвате я абсолютно навсякъде и на всякакви котлони, дори на барбекю! 
 • Спестява ви много, много място - наистина е компактна - и е лека, местенето ѝ е абсолютно детска игра. 
 • Приготвяте всякакви манджи и печива, може да си направите дори риба и зеленчуци на пара. 
 • Съотношението цена - качество е повече от отлично. 

Накратко казано, осигурявате за семейството си разнообразна, здравословна храна, приготвена в караваната/кемпера или къмпинга. 

Минуси

Те са само два: 

 • Приготвената храна стига за едно ядене на тричленно семейство. След това трябва да готвите отново. (Това може и да не е минус, зависи как сте свикнали да се храните у дома.) 
 • Готви се по-бавно. Независимо дали ще готвите, или ще печете, подгответе се, че храната ще е готова след час-час и половина, не по-рано. 

Както казахме, за нас Omnia е перфектно решение - практично, икономично, при това без да е за сметка на вкусната храна, приготвена в караваната или кемпера. В следващата статия ще ви разкажем повече за това какво може да готвите в нея и ще ви споделим тествани, бързи рецепти. 


Разгледайте преносимата мини фурна, помислете, ако имате нужда от съвет, свържете се с нашия екип и след това поръчайте. Да имате прясно приготвена, вкусна храна, докато пътувате не е за пренебрегване.